Zwemmen als de kleine zeemeermin, welk klein meisje of jongen heeft daar wel niet van gedroomd. Vanaf 1 oktober 2016 kan Bewegingsplein Westduin in samenwerking met de Van Dixhoornbrigade deze dromen realiseren. Jongens en meisjes kunnen in het zwembad in Koudekerke terecht voor de nieuwe cursus: Zeemeermin zwemmen.

In 5 lessen leer je alle ins and outs van het zeemeermin zijn. Hoe kun je het beste zwemmen met zo’n prachtige staart. Hoe blijf je langer onder water. Maar misschien nog wel belangrijker; hoe gebruik je je staart veilig en wat doe je in een noodsituatie! De lessenreeks wordt afgesloten met een Zeemeermin diploma. In het lessenpakket zit het gebruik van één van onze originele FinFun Mermaid Tails inbegrepen, maar je mag ook je eigen staart meebrengen.

Bewegingsplein Westduin en de Van Dixhoornbrigade zijn van mening dat zeemeermin zwemmen helpt bij het vergroten van de zwemvaardigheid. Hiermee wordt het zwemmen in Nederland een stukje veiliger.

Blijven zwemmen vergroot je zwemvaardigheid en veiligheid in het water

Tijdens de lessen wordt er getraind om zelf tijdens noodsituaties het hoofd letterlijk boven water te houden. Door vaak te zwemmen kan een groter uithoudingsvermogen worden verkregen, waardoor je minder snel in paniek raakt als je in het water wat overkomt.

Meer dan 90 procent van de kinderen behaalt naar schatting het A-diploma en voor het B-diploma ligt dit cijfer rond de 85 procent. Daarna stoppen veel kinderen echter met zwemmen en neemt daarmee ook de zwemvaardigheid af. Het percentage kinderen dat het C-diploma haalt ligt immers onder de 50 procent.

Zowel door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ als door de Reddingsbrigade Nederland wordt aanbevolen om ook na het behalen van zwemdiploma’s regelmatig de zwemvaardigheid te onderhouden. Anders kan deze, zeker bij jonge kinderen, na verloop van tijd weer afnemen. Zwemmen is daarnaast een inspannende bezigheid die conditie vereist. Indien deze conditie niet aanwezig is of achteruit gaat, kan het beschikken over technische basiszwemvaardigheid onvoldoende blijken om veilig te kunnen zwemmen.

Met behulp van de cursus zeemeermin zwemmen verbeteren kinderen hun zwemvaardigheid. Na het behalen van je felbegeerde Zeemeermin of -man diploma krijg je een lidmaatschap 3 maanden bij de Van Dixhoornbrigade en mag je verder met het beoefenen van het zeemeermin of man zijn in het zwembad te Vlissingen.

 

Het ABC-programma

De zwemopleiding bij Privé Zwemschool Westduin is conform de eisen van het A en B  diploma van het Nationaal Platform Zwembaden. Onderdeel van het A-diploma is het watervrij maken en het aanleren van de basis-zwemtechnieken. Het B-programma richt zich op het verder uitbouwen van deze zwemtechnieken en het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

De specifieke vereisten voor het Zwem A-B-C zijn te vinden op de website van NPZ-NRZ. Het is een bewuste keuze om het zwemonderwijs in een kleiner zwembad aan te bieden. De examenvereisten van het Nederlands Platform Zwembaden vereisen echter dat het diplomazwemmen plaatsvindt in een ’25-meterbad’. Privé Zwemschool Westduin heeft ervoor gekozen om het proefzwemmen en de examens in zwembad Omnium te Goes en zwembad Stelleplas in Heinkenszand te laten plaatsvinden.

De huidige diploma’s die nu in Nederland worden uitgegeven zijn gericht op de zwemveiligheid in zwembaden. Een golfslagbad en stroomversnelling in het zwembad is totaal niet te vergelijken met de onvoorspelbare stroming in de zee!

‘Daarom bieden wij een C in zee zwemdiploma aan die gericht is op de zee. Want als een kind de gevaren van de zee kent, en daar ook op de juiste wijze mee weet om te gaan zit elke ouder toch even net iets lekkerder. En een kind wat in de zee kan zwemmen, kan ook in het Veerse Meer zwemmen’, aldus Jolanda van Belzen.

Over Privé Zwemschool Westduin & Bewegingsplein Westduin

Privé Zwemschool Westduin van Bewegingsplein Westduin is opgezet door initiatiefneemster Jolanda van Belzen, die zich wil inzetten voor de “Walcherse” kinderen en mensen van 3,5 tot 100 jaar. Kinderen en mensen met een (meervoudige complexe) lichamelijke beperking, mentale retardatie en/of chronische ziekte, zijn hier ook aan het juiste adres. Maar ook kinderen, pubers, volwassenen en ouderen zonder deze bovenstaande beperking of ziekte. Het doel is om bovengenoemde doelgroep op een fysiotherapeutisch, speelse of actieve wijze te prikkelen. Door middel van zwemles, hydrotherapie, fysiotherapie, personal training, fitness en massage. Voor ieder individu wordt een beweegprogramma opgesteld om zijn of haar doelen te bereiken.

Meer informatie:
Wil je meer weten over zeemeerminles of je zoon of dochter aanmelden voor deze cursus? Bezoek dan de website www.zeemeerminles.nl