Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee je zelf jouw zorg kunt regelen. Er zijn twee soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen.
Heb je als chronisch zieke, gehandicapte of oudere voor langere tijd zorg nodig? Denk bijvoorbeeld aan dagopvang of hulp bij het douchen. Dan kun je een pgb voor zorg op basis van de AWBZ aanvragen.
Voor een pgb voor AWBZ-zorg heb je een AWBZ-indicatie van het CIZ. In de AWBZ-indicatie staat welke zorg je nodig hebt en hoeveel. Het CIZ stuurt het indicatiebesluit naar jou en naar een zorgkantoor bij jou in de buurt. Het zorgkantoor overlegt dan met je of je in aanmerking komt voor een pgb. En welk bedrag aan pgb je krijgt, voor welke periode en wanneer het geld wordt uitbetaald. Je kunt ook besluiten om voor zorg in natura te kiezen. De zorgaanbieder bepaalt dan hoe je de zorg krijgt.
AWBZ staat voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze wet betaalt de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.
Voor zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heb je een AWBZ-indicatie nodig. Daarin staat welke zorg je nodig hebt en hoeveel. Je vraagt de AWBZ-indicatie aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
Op de website van het CIZ staat hoe je een AWBZ-indicatie aanvraagt en wat er daarna gebeurt. Bij het invullen van de aanvraag kan een organisatie als MEE, een zorginstelling of de huisarts je helpen.
Om een beslissing te kunnen nemen verzamelt het CIZ informatie over je. Bijvoorbeeld over jouw gezondheid en over jouw huishouden. Het CIZ bekijkt wat je zelf nog kunt doen en welke hulp je nu al krijgt van familie, vrienden of buren.
Als je recht hebt op zorg uit de AWBZ, stuurt het CIZ het indicatiebesluit naar jou en naar het zorgkantoor in jouw regio. Het zorgkantoor helpt je een zorgverlener te vinden.
Voor meer informatie kijk op de site van de overheid.